معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان شرقي در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: سوزاندن حجم زيادي از بقاياي كشاورزي در كشور و همچنين استان آذربايجان شرقي همه ساله ميليارد ها ريال مواد با ارزش را از دسترس خارج مي سازد.
ايرانيفام با اشاره به مضرات ناشي از آتش زدن بقاياي گياهي توسط زارعين ديم كار و كشاورزان استان گفت: سوزاندن بقاياي گياهي در بلند مدت ضمن اثرات نامطلوب بر كيفيت خاك و كاهش عملكرد محصول باعث افزايش گازهاي گلخانه اي دراتمسفر جو مي شود.
وي با اشاره به اينكه سوزاندن بقاياي گياهي، عامل تخريب شديد مواد مغذي در سطح خاك مي شود افزود: تحقيقات نشان داده است كه بقاياي گياهي يك منبع تجديد پذير طبيعي و مهم و سرشار از مواد مغذي گياهي بوده كه مي تواند همراه با كودهاي شيميايي براي اصلاح خاك و بهبود تغذيه گياهي مورد استفاده قرار گيرد.
ايرانيفام با اشاره به اينكه 70 درصد مواد آلي خاك از بقاياي گياهي تشكيل شده است افزود: سوزاندن بقاياي گياهي موجب كاهش جذب عناصر غذايي توسط ريشه ها، كاهش ظرفيت نگهداري آب در خاك، كاهش راندمان مصرف آب، كاهش نفوذ پذيري خاك و كاهش فعاليت ميكروارگانيسم هاي خاك می شود.
وي با اشاره به اينكه هر يك ميليون تن كاه سوخته شده، حدود 56 هزار تن دي اكسيد كربن درهوا آزاد مي سازد افزود: سوزاندن بقاياي كشاورزي، اثرات تشديد كننده بر انتشار گازهاي گلخانه اي در اتمسفر و آلودگي محيط زيست دارند.
ايرانيفام ضمن انتقاد از عدم وجود قوانين مدون در جهت ممنوعيت سوزاندن بقاياي گياهي در كشور افزود: برخي كشاورزان آگاهي كافي از مزاياي بقاياي گياهي نداشته و به دليل درآمد پايين، به دنبال راه كارهاي ساده و ارزان بوده و غير از آتش زدن راه كارديگري جهت استفاده موثر از بقاياي گياهي ندارند.
وی خرد كردن و توزيع بقايا در سطح مزرعه، رعايت تناوب دركشت گندم، حبوبات و انجام آيش، چراندان دامها و كمپوست كردن بقايا را به عنوان راهكار اوليه جهت جلوگيري از سوزاندن بقاياي گياهي دانست و افزود: در اين مسير ضروري است كشاورزان با مشاوره با مراكز خدمات جهاد كشاورزي و كارشناسان در خاك و معايب كشاورزي، ضمن آگاهي از مزاياي حفظ کاه وکلش و باقيمانده هاي محصولات كشاورزي درخاك و معايب سوزاندن بقاياي گياهي بر روي توليد، خاك زراعي و محيط زيست، نسبت به بكار گيري راهكارهاي جايگزين اقدام كنند./ج
درباره این سایت